
E-Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliğ edilmesi gerekli olan belgelerin internet ortamında elektronik olarak mükelleflerin bildirdiği e-mail adreslerine tebliğ (iletilmesidr) edilmesidir. Tebliğ edilen e-tebligat belgeleri arasında vergi ve ceza ihbarnamesi, ödeme emri gibi belgeler bulunacak. Daha önceleri bu belgeler ilgili vergi daireleri tarafından görevlendirilen memurların elden teslimi veyahut fiziksel posta kanalı yolu ile mükelleftere tebliğ edilmekteydi. E-tebligat sistemi sayesinde mükellef ve vergi daireleri arasındaki evrak gönderi hızı daha düzenli ve sağlam olacaktır. Tebligat için harcanan kağıt, posta ücreti ve memur ihtiyacı gibi unsurlar yönenden tasarruf edilecektir.
E-Tebligat Başvurusunu Kimler, Nereye Yapabilir?
E-Tebligat sisteminin yürürlüğe girmesi 1 Nisan 2016‘dan başlamıştı bu tarihten önce kaydı bulunan mükellefler bu tarihe kadar kayıt yaptırabilmekte ve ceza yemekten kurtulmaktadır. Bu tarihten sonraki yeni kayıt oluşturan vergi mükellefleri vergi dairelerine bildirim amacı ile doldurdukları işe başlama dilekçesiyle birlikte hazırladıkları e-tebligat başvuru formlarını bağlı bulunduğu vergi dairesine imzalı ve bizzat kendileri teslim ederek e-teligat başvuruları yapılmış sayılır. E-Tebligat başvurusunu mükellefin kendisi veya imzaya yetkili kıldığı kanuni temsilcisi başvuruda bulunabilir. Vergi dairesine yapılan başvurudan sonra formda yazılı bulunan telefona e-tebligat aktivasyon mesajı iletilir ve sisteme dahil olunduğu anlamı taşır. E-tebligat başvurusunda mail adresi veya telefon numarası değişikliğinde yapılan değişiklikleri bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak veya internet vergi dairesinden dgüncelleyebilir. Aynı zamanda belge doldurularak başvuru haricinde internet üzerinden başvuruda yapılabilmektedir.
E-Tebligat Başvuru Süresi Nedir Kaç Günde Başvurulmalıdır..
E-tebligat başvuru süresi 15 gündür, işe başladıktan sonra başlama tarihinden itibaren 15 gün içrisinde bağlı bulunan vergi dairesine başvuru yapılmadığı takdirde 16. gün e-tebligat cezası ile karşı karışa kalınır. E- tebligat cezası ne kadardır ?
İnternet Üzerinden E- Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır ?
E-tebligat başvurusunu elden form doldurularak vermenin yanı sıra internet üzerinden gelir idaresine bağlı gib.gov.tr kanalı ilede yapabilirsiniz. İntenet vergi dairesi üzerinden https://intvrg.gib.gov.tr/ buradan kayıt oluşturabilirsiniz. Açılan sayfada eğer vergi dairesinden almış olduğunuz şifre varsa onla giriş yapınır eğer yoksa Tc Kimlik No İle Giriş butonuna tıklayın;
açılan pencereden tc kimlik numarası doğum tarihi anne kızlık soyadınızın bir ve ikinci harfi ile aynı hanede yaşadığınız bir yakınınızın TC kimlik numarasını yazıyorsunuz.
bilgileri girdikten sonra internet vergi dairesi karşınıza gelecek ve buradan E-Tebligat İşlemleri linkine tıklayarak adres telefon ve email adresini bildirdikten sonra başvurunuzu yapmış olacaksınız.
E-tebligat Sorgulama Nasıl Yapılır
E- tebligat üzerinde kaydınızın olup olmadığını sorgulamak için yukarda belittiğimiz internet vergi dairesi üzerinden giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.
E-Tebligat Sistemi ile Gönderilen Belgeler Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?
E-Tebligat üzerinden mekellefe gönderilen tebligler, mükellefin başvuru esnasında bildirdiği telefonuna veya mail adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır. Elektronik olarak gönderilen tebligat tekrar posta yoluyla gönderilmez. Yani eski düzende uygulanan posta kanalı ile yazılı olarak beklemeyiniz.
E-Tebligatın Faydaları Nelerdir?
- Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
- Hizmet kalitesini arttırır.
- Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
- Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
- Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz.
- Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
- E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.
E-Tebligat Cezası ne Kadardır?
Vergi dairesine her halde bildirim yapmak zorunludur. Eğer bildirim hiç yapılmamış veya zamanında yapılmamışsa bunun cezası vardır. E-tebligata başvurmayan kişilere kesilecek cezalar 213 sayılı Vergi Usul Kanunu mükerrer 355. maddesine göre kesilir. Ve her yıl güncellenen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına göre rakam değişir.
E-tebligatta kesilecek cezada 2 türlü ayrıma gidilir:
2017 Yılı için;
-Kurumlar vergisi mükellefleri,bilanço hesabı defter tutan birinci sınıf gerçek kişiler ve avukat,doktor,muhasebeci gibi serbest meslek mensubu mükellefler için ceza tutarı 1370 TL‘dir.
-İkinci sınıf defter tutan yani işletme hesabına göre defter tutan mükellefler için ceza tutarı 700 TL’dir.
Başvufu formlarını aşağıdan indirerek doldurabilirsiniz.