
Özel firmaların bazı ekonomik sıkıntılı zamanlarda kendini korumak amacı ile işçi çıkartma yoluna başvurmakta. Yine benzer durumun yaşandığı şu günlerde bir çok kişi İnternet üzerinden e devlet ile işsizlik maaşı başvurusu yapmanın nasıl olduğu konusunu sorgulamakta. İŞKUR tarafından işten çıkarılan kişilere sağladığı işsizlik maaşı ödemesi bu hakkı taşıyan herkese ödenmektedir. Bu hakkı bulunan kişilerin online olarak işkur’a gitmeden nasıl e devlet üzerinden işsizlik maaşı başvuru yapacağı konusunu anlatacağız.
E-Devlet Üzerinden İşsizlik Maaşı Başvuru Yapmak;
Devletin çok yoğun olan başvuru statüsündeki bazı kurum ve kuruluşların kapısına gitmeden evinizden veya elinizdeki telefondan bir çok hizmeti alabilmek için pratik ve seri bir şekilde e devlet üzerinden yapmanızı sağlayan uygulamalar e devlet kapısı üzerine her gün yenisi eklenerek daha önceki verilen hizmetlerde güçlendirilmektedir. İşte bu hizmetlerden biriside Türkiye İş Kurumu İşsizlik maaşı başvuru yapma sayfasıdır. Kuruma gitmeden ve kuyruk beklemeden kolay bir şekilde e devlet şifresi ile panele girerek İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu bölümündeki bilgilendirme, haklar ve yükümlülükler başlıklı sözleşmeyi onaylayarak başvuru sayfasına gelirsiniz.
[su_button url=”https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu” target=”blank” background=”#02117b” size=”10″]E Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu[/su_button]
Bu sayfayı onaylayıp geçtikten sonra sizden işten çıkartıldığınız işyerine ait SGK Sicil numarasını girmeniz istenir. Bir alt kısmında ise bağlı bulunduğunuz il ilçe işaretlenip işten çıkış tarihini de girdikten sonra onaylamanız gerekecektir.
tüm bu işlemler sonrasında ortalama 15 -20 gün içerisinde yapmış olduğunuz başvurunun sonucu sizlere olumlu veya olumsuz şekilde bildirim SMS gönderisi gelecektir. Başvurunuzun sorunsuz bir şekilde sonuçlanması ve işsizlik maaşı bağlanması için dikkat etmeniz bazı hususlar vardır bunlar;
İşsizlik Maaşı Bağlanması İçin Gerekli Şartlar ;
Öncelikle şunu iyi bilmeniz gerekiyor ki işsizlik maaşını her işsiz kalan kişi gidip başvuru yaparak alamamaktadır. Zaten hal böyle olsa kimse çalışmaz canı sıkıldıkça işten ayrılıp işsizlik maaşı başvurusunda bulunulur. İşte bunun önüne geçmek için öncelikle bir kaç temel unsurun meydana gelmiş olması gerekiyor. Bunların içerisinde en önemlisi ve bu şarta bağlı olarak işsizlik maaşı bağlanıyor ki buda sigortalı bir işte çalışıyorken işinizi kendi isteğiniz dışında kaybetmiş olmanız gerekiyor. Yani çalışma süreci boyunca maaşınızdan işsizlik keseneğinin alınması sizin elinizi kolunuzu sallayarak bu hakkı elde ettiğiniz anlamına gelmiyor. İşte bazı temel şartlar şunlar;
- İşsizlik maaşına başvuru yapabilmek için çıkarıldığımız iş yeri tarafından çıkış bildirgemize çıkış kodu olarak bildirilen kodlardan geçerli olanı verilmiş olması lazım. Bknz; işsizlik maaşı alma kodları
- ikinci ve önemli şartlardan birisi de işten çıkarıldığınız tarihten geriye son üç yıl içerisinde toplamda 600 gün adınıza prim yatırılmış olaması gerekmekte.
- Diğer şartlardan birisi de son çıkarıldığınız iş yeriniz de en az 120 gün adınıza prim yatmış olması şartıdır.
İş akdi feshedilmesinden itibaren 120 gün boyunca prim ödemeleri devam etmiş olmalıdır. Bu 120 gün primlerinin yatırılmaması fakat iş akdinin devam etmesi sadece belirli durumlarda kesinti sayılmamaktadır. Bu durumlar şunlardır:
- Hastalık,
- Ücretsiz izin/aylıksız izin
- Disiplin cezası
- Gözaltına alınma,
- Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
- Kısmi istihdam,
- Grev,
- Lokavt,
- Genel hayatı etkileyen olaylar,
- Ekonomik kriz,
- Doğal afet,
- Fesih tarihinde çalışmamış
- Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma,
- Kısa çalışma ödeneği,
- Yarım çalışma ödeneği.
İşsizlik Maaşı Nasıl ve Kaç Günde Sonuçlanır ?
Başvuruyu internet ortamından veya bizzat giderek başvuru yapmanız sonrasında İŞKUR tarafından yukarıda saydığımız şartların olup olmadığını araştırılır, bu süreç ortalama olarak 10 ile 20 gün arasında kesinleşir. Değerlendirme sonrasında işsiz kalan kişinin telefonuna veya e devlet paneline işsizlik maaşı alıp alamayacağına dair bir bilgilendirme gelecektir.
İşsizlik Maaşına Başvuru Kaç günde Yapılmalı;
İşsizlik maaşına başvuru yapmanız için 30 günlük bir süreciniz bulunuyor, bu süreci aşarsanız işsizlik maaşınızı tam olarak alamazsınız. Örneğin 600 gün primi olan bir kişi işten çıkarıldığı zaman 6 aylık yani 180 gün boyunca işsizlik maaşı almayı hak eder. Ancak işten çıkarılan kişi işten çıkarıldığı tarihten 60 gün içinde işsizlik maaşı başvurusunda yaparsa bu 180 günden 30 gün eksik yani bir aylık maaşının yanmasına neden olur. Yani anlayacağınız eğer 30 günü aşan başvurularda aleyhinize işleyen bir durum ile karşı karşıya kalırsınız. İşsizlik maaşı başvurusu için diğer bir yöntem ise işkur sayfası üzerinden başvuru yapmaktır, bunu yapabilmek için ise işkur üyelik ve profil oluşturmanız gerekmektedir.