SGK

Doğum Parası Hesaplama

Sigortalı çalışan kadın gebe kalmaları halinde on altı hafta yani toplamda 4 aylık bir dinlenme ve çalışmayarak izin kullanma yanı sıra birde doğum parası ödenmektedir. SGK kanununda analık iş görmezlik ödeneği terimi ile geçen doğum parasının hak edilebilmesi için bazı temel şartları yerine getirmek gerekmekte. Öncelikle aktif sigortalı iken gebe kalmalı ve aşağıda belirteceğimiz süreler içerisinde kişinin hastanelerin doğum hekimlerinden rapor alması gereklidir. Belirttiğimiz gibi raporu alan anne adayının rapor için başvuru yaptığı esnada mutlaka sigortasının aktif olması lazım. Eğer kadının gebe kalması ile birlikte daha doğum öncesi izinin başlama tarihinden önce iş yerinden çıkışı verilen kadın ne yazık ki doğum parası alma hakkını kaybeder. Rapor parası hak edebilmek için diğer öncelikli durum ise doğumun meydana geldiği tarihten önceki 365 gün yani bir yıl içinde mutlaka SSK-SGK kapsamında en az 90 gün adına prim yatırılmış olması gerekir. Gebe anne adayının doğumdan önceki sekiz hafta ve doğum sonrası sekiz hafta olan kanunen izin kullanma süresi için hamile kadına SGK doğum parası ödemesi yapmaktadır, bu izin süreleri içinde iş yerinde çalışamazsınız, sadece doğum izni öncesinde eğer izne geç çıkarsanız kullanmadığınız izin günleri doğum sonrası izinine eklenmekte. Hamile anne adayının doğum parası alabilmesinin diğer önemli şartından birisi doğum halinin sağlıklı bir şekilde yani bebeğin sağ olarak doğmuş olması gerektiğidir. Ne yazık ki düşük yapan anne adayları bu ödemelerden faydalanamaz.

SSK-SGK’dan Alınacak Doğum Parası Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Doğum parası almak için başvuru yapmak isteyen kişilerin en çok kafasına takılan sorulardan birisidir, sigortadan alacağınız paranın ne kadar olacağı ve sgk rapor parasının neye göre hesaplandığını kısaca açıklayarak sizi SGK Hesaplamalar bölümünden doğum parası hesaplama sayfasına yönlendireceğiz.

Doğum ödeneği hesaplama işleminde sigortalı hamile çalışan kadının son üç aylık brüt ücret toplamı dikkate alınarak işlem yapılır. Doğum izninden önceki üç aylık brüt maaş toplamı 90 sayısına bölünür ve günlük brüt maaş tespit edilir.  Anne adayı sigortadan brüt maaşın üçte ikisi tutarı kadar doğum parası alabiliyor. Örnekle şu şekilde size hesaplama yönteminden bahsedelim…

Sigorta kapsamında adına SSK primi yatan ve çalışan bayanın aylık brüt olarak 3.000 bin TL maaş aldığını farz edelim, bu kişinin üç aylık brüt maaşının toplamı 3000*3=9000 bin TL çıkacaktır, yine bu çıkan tutara göre 9000 / 90 = 100 TL çıkar. Yani brüt olarak günlük 100 TL nin üçte ikisini alırsak 66,66 TL gibi bir günlük ödenek çıkmaktadır. On altı haftalık izine ayrılan anne adayı 112*66,66= 7465,92 TL doğum parası alma hakkını elde eder.

Doğum Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Hamile anne adayı kontrollere gittiği doktor veya hastaneden hamileliğinin 32. haftası doğum öncesi raporu alarak çalıştığı yerin muhasebesi veya iç muhasebe yoksa iş yerinin mali müşavirine mutlaka teslim etmelidir. Bu raporu verdikten sonra doğum öncesi izniniz başlamış olur. Sizin raporu verdiğiniz muhasebe servisi ise bu raporu firma için düzenlenen aylık bildirgeler içerisinde adınıza işler. Aynı zamanda raporu işgörmezlik sayfasından onaylayarak doğum öncesi için alacağınız işgörmezlik paranızın 15-20 gün içerisinde adınıza PTT şubelerine gönderilmesi sağlanır. Aynı durumda doğum gerçekleştikten sonra doğum gerçekleştiği hastaneden doğum raporu ve doğum sonrası izin raporunu alabilir ve bu doğum sonrası izin raporunu muhasebe serisine vermelidir, diğer doğum raporu ile size nüfusta kimlik çıkartmak ve devletin verdiği destekleri almak için gerek olacaktır. Doğum sonrası izni rapor yine muhasebe bölümü tarafından sistem onayı yapılarak onaydan 15-20 gün içerisinde PTT şubesine ödeme gelir, bu raporun onaylanıp ödeme alma durumunu takip etmek için e-devlet panelinde arama kısmından “iş görmezlik ödeneği” diye sorgulama yapabilirsiniz.

Devlet Tarafından Hamile Çalışanlara Verilen Diğer Destekler

Hamile çalışanlar için teşvik amacı ile devlet tarafından bazı maddi desteklerde verilmektedir. Doğum yaparak evlat sahibi olan annelere bakanlık tarafından oluşturulan fon tarafından 3 değişik tutarda ödeme alınması mümkündür. Bu ödemelerden ikisi için çalışma ve SGK’lı kaydı zorunluluğu ve koşulu olmadan faydalanabilmektedirler. Bu yardımlardan ilki doğum yardımıdır.

  • Annenin ilk çocuğu için 300 TL doğum yardımı,
  • Annenin ikinci çocuğu için 400 TL doğum yardımı,
  • Annenin üçüncü ve üçüncüden sonraki çocuğu için 600 TL doğum yardımı ödenmektedir.

Verilen doğum yardımına ek olarak anneler için süt parası adı altında bir diğer yardım ödemesi yapılmaktadır. 2018 senesinde doğum yaparak başvuran kadına süt parası yardımı 149 TL olarak ödeme yapılır. Süt parası alınabilmesi için anne adayının ya da eşinin SSK ya da Bağ-Kur ’lu olması gerekmektedir. Bununla birlikte bir sene içerisinde en az 120 gün prim ödeme şartı bulunur.

Doğum parası ve süt parası başvurusunu yapmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru esnasında teslim edilmesi gereken, doğum parası için gerekli evraklar şu şekilde sıralamaktadır;

  • Yeni doğan bebeğin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Annenin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Hastaneden alınacak doğum belgesi
  • Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı için başvuru dilekçesini İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ   adresine giriş yaparak, bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler için doğum yardımı başvurusu çalıştıkları kuruma yapılmaktadır. Başvurunuzun sonucunu sorgulamak için TIKLAYINIZ adresine giriş yapabilirsiniz. Kimlik doğrulama işlemini tamamlayıp, sisteme giriş yaptıktan sonra sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.

Başvurunuz sonuçlandıktan sonra doğum yardımı ve süt parası PTT’ye yatırılmaktadır. Annenin cep telefonuna SMS yolu ile bilgilendirme yapılmaktadır. Bilgilendirme yapıldıktan sonra annenin bizzat PTT şubesine giderek parayı çekmesi gerekmektedir. Çünkü para annenin isim ve soy ismine özel olarak yatırılmaktadır. Doğum yardımı için ödenen tutar hiçbir vergi kesintisine tabi olmadan ve herhangi bir komisyon ödenmeden çekilebilmektedir. Devlet tarafından annelere verilen maddi desteklerden gerekli şartlara uygunluk sağlayan her anne faydalanabilmektedir.

SSK Doğum Parası Sorgulama Sayfası İçin TIKLAYINIZ!

SSK Doğum Parası Hesaplama Sayfası İçin TIKLAYINIZ!

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu