SGK

Doğum İzni Kaç Gündür, Nasıl Hesaplanır ?

Ekonomik sisteme katkısı bulunan kadınlarımız için devletin tanıdığı özel haklar ile insanın doğası gereği bazı özel durumlarda iş gücünü kısmen yeterli olmaması veya iş gücü üretiminde özel durumlardan birisi olan hamileliğe kötü etkileri ve zararları olacağı için bu süreler izin ve çeşitli ücretler ile daha kolay geçmesi için SGK kapsamında uygulamaları bulunmaktadır. Doğum izni konusu bir çok anne adayı kadın tarafından özellikle araştırılmakta ve doğum iznini nasıl kullanacağı, izinli iken alacağı rapor parasını ve izinin denk geleceği günleri bile en ince ayrıntısına kadar en ince detayına kadar hesaplar ki buda en doğal hakları. Çünkü gebe bir bayanın doğuma kalan belirli bir süre kadarı artık işkence olmakla birlikte çok sıkıntılı geçebilmektedir. Bu konu üzerinde bilgi sahibi olmak isteyen anne adaylarımız için konuyu enine boyuna en ince detaylarına kadar inceleyip haberde bilgi vermeye çalıştık.

Doğum İzni Nedir, Ne Zaman Kullandırılır?

4857 sayılı İş Kanunu hamile, doğum yapan ve çocuk sahibi olan kadınların sahip oldukları haklar konusunda detaylı olarak süre ve şartları belirlemiştir. Doğum izni gebe kadınlar için doğum yapmasına kalan belirli bir sürede işten izinli sayılmasını sağlayarak hiçbir sağlık güvencesini sekteye uğratmadan ve ayrıda bu süreler için kadına ücret ödenmesi gibi hakların sağlandığı durumdur. Kadınlar için sağlanan bu hakları kullanmak için ilk şart özel veya kamuya ait bir yerde sigortalı olarak çalışmasıdır. Sigortalı olarak çalışan kadınların elde edeceği doğum izinleri süresini kısım kısım kullanabilmektedir. Bu süreler doğum öncesi ve doğum sonrası izinli günleri olarak ayrılır. Özellikle kadının doğum sürecine yaklaşılan aylar ve doğumun gerçekleşmesinden sonraki dönem kadınların daha rahat ve bebekleri ile daha iyi ilgilenmesi amacı ile izin günleri bu sürede denk getirilir. .

Kadınlar için sağlanan bu izinleri kullanmaları, yasal güvence kapsamındadır ve çalıştıkları yer devlet kurumu olsun özel sektör olsun fark etmeksizin uygulanmaktadır.

Çalışan kadınların hamilelik süresi 40 hafta üzerinden baz alınarak;

Doğumdan önce sekiz (8) ve doğumdan sonra sekiz (8) hafta olmak üzere toplam on altı (16) haftalık süre için doğum izinli sayılıp çalıştırılmamaları gerektir.

Bu sürelerin belirlenmesinde doktorların vereceği raporlar dikkate alınır. Çalışan kadınlar doktorlarından aldıkları “37. gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.” şeklindeki benzer raporlar ile doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda kadının doğum öncesi sadece 3 haftasını kullandıktan sonraki kalan 5 haftalık sürede doğum sonrası 8 haftalık izin süresine eklenerek 13 hafta olarak izini kullanabilir.

Eğer hamile kadının çoğul gebelik durumu söz konusu ise 16 haftalık süre 18 haftaya kadar uzatılabilir.

Analık İzni Kullanımı Esnasında İş yerinden Maaş Alınabiliyor Mu?

Rapor alarak doğum izni alan kadın sigortalı sağlığı için artık dinlenmeli ve kendisi ve bebeği ne zarar verecek hareketlerde bulunmamalı, tabi bu olayı da işinden veya kendisini zorlamayacak hareketlerden uzak durarak yapmalı. Analık izni kullanan kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biriside raporlu dönemlerde izin alan kadınlar işyerinden maaş alabiliyor mu konusudur. Maaş hakkındaki bazı farklı uygulamalar bulunuyor elbet, ama bu analık iznine ayrılan kadın sigortalının bağlı bulunduğu sigorta sandığına/birimine göre farklı prosedürler izlenmektedir.

Doğum izni kullanan kadınlar kamuda görevli ve emekli sandığına bağlı ise doğum izni sırasında maaşını almaya devam eder ve buna ek olarak yapması gereken farklı bir durum yoktur. Kamuda görevlendirilen kadın memurlar için sağlanan bu hak ne yazık ki özel sektörde çalışan annelere tam olarak verilmemiştir. Bundan dolayı özel sektörde çalışan kişilerin izlemesi gereken farklı bir yol vardır.

Devlet memurlarına verilen bu avantajlı durumun benzeri olmasa da farklı bir ödeme yöntemi özel sektörde görev yapan analık izni kullanan kadınlara verilmiştir. 2019 Doğum izni ne kadar diye en çok sorulup araştırılan bu önemli meselenin bir diğer başlığı ise rapor parası ödemesidir. İşte yukarıda bahsettiğimiz kamuda memur olarak çalışan kadına verilen benzer haklardan birisi özel sektör çalışan kadınlarına maaş tutarı kadar olmasa da bir kısmı devlet tarafından SGK kanalı ile doğum parası adı altında izinli kadınlara ödenir. Bu ödemelerin ne kadar olacağı konusunda farklılıklar kişinin en son üç aylık aldığı maaş tutarına göre farklılık göstermektedir.

Doğum Parası Neye Göre Hesaplanmaktadır ?

Doğum parası hesaplama işlemi yapılırken kadın sigortalının adına yatırılan son 3 aylık dönem dikkate alınmakta ve bu dönemdeki aldıkları ortalama günlük brüt maaşa göre ödemeler yapılmaktadır. Bu sebepten ötürüde normal zamanlarda yüksek maaş alan kişilerin daha yüksek doğum yardımı alacağının bilinmesi gerekir.

Doğum (Analık İzni Konusunda Soru – Cevaplar)

Soru: Doğum iznini biraz daha uzatabilme şansım bulunuyor mu ?

  • Doğum izni sürenizi uzata bilmeniz mümkün, ancak uzatılan süre ücretsiz doğum izni için olarak 1 yıl daha uzatılabilir. Bu izni kullanmak için doğumdan hemen sonra 6 ay süre içerisinde başvurması gereklidir.

Soru: Erken doğum halinde doğum öncesi izin kullanımı nasıl olur ?

  • Doğum süresinden önce erken doğum durumu yaşanması halinde kullanılmayan analık izinleri doğum sonrası izine eklenir.

Soru: Geç doğum olması halinde kadının doğum sonrası iznine ekleme veya değişiklik olur mu ?

  • Doğumun geç olması durumunda normal doğum süresi haricinde geçen süreler doğum sonrası izinden düşer.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”8″]

Doğum Borçlanması Nedir Başvuru 

Çocuk Parası Şartları , SGK SSK Emzirme Yardımı Ne Kadar?

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu