
Sigortalı çalışanlar için bazı dönemler geriye dönük borçlandırılabilmektedir, bu borçlanma işlemleri genelde kişinin emeklilik için primlerinin yetersiz kaldığı dönemlerde geriye dönük uygulanarak gün bazında hesaplanıp kişiye hesaplanan tutar ödetilerek, ödemiş olduğu borçlanma kadar adına prim tahakkuk edilmektedir. Bu borçlanma işlemli için kişinin askerlik süresi veya bayan ise doğum yaptıkları dönemlerde çocuk sayısına kadar borçlanabilmekte. Bazı durumlarda kişinin yetersiz primine borçlanmanın etkisi olduğu kadar emekli maaşı tutarını yükseltmek içinde bazı dönemleri özellikle tercih etmesi faydasınadır.
Doğum Borçlanması Nedir?
Doğum borçlanması, sigortalı olarak çalışır durumdaki kadının o dönemde gebe kalarak çocuğunu sağ doğurması ile analık izni kullanıp çalışamadığı dönemler için ileri zamanlarda SGK müdürlüğüne başvuru yaparak çalışmadığı dönemlerin prim karşılığı yatırmak istemesi ile kuruma borçlanması ve bu borçlanma karşılığında adına ek prim günü tahakkuk edilmesi işleminde doğum borçlanması işlemi denilmektedir.
Doğum Borçlanmasını Hakkından Faydalanabilecekler ?
Doğum borçlanmasını yapabilmek için hamile kalmak ve sağ doğum yapmak kurumun öncelikleri arasındadır, aynı zamanda doğumdan önce sigortalı olarak bir işverenin yanında adına prim ödenmesi gerekmektedir. Daha önceleri doğum borçlanması hakkı sadece SSK kurumuna başlı kadınlar yapabiliyorken 2014 yılından sonraki yürürlüğe giren 6552 sayılı torba kanun ile Emekli Sandığı yanı sıra Bağ-Kur kapsamında çalışan kadınlar da doğum borçlanması başvurusu yapabilmeye başladı. Doğum borçlanması en çok her çocuk için en çok iki yıl olarak ve en fazla çocuk için geriye dönük borçlanabilmekte.
Doğum borçlanması yapmak için kadın sigortalıda aranan ön koşullar şunlardır:
- Hamile kalan kişinin hamilelikten öncede çalışıyor olması
- Sigortalı kadının adına doğumdan sonraki doğum izinleri süresinde prim ödenmemiş olması
- Borçlanma başvuru yapmak istediği tarihlerde doğan bebeğin canlı olması
- Doğum borçlanması yapılacak süreye kadar çocuğun vefat etmesi durumunda, vefat tarihine kadar borçlanma yapılabilir.
Kadının Hangi Tarihler Arasında Doğum Borçlanması Yapması Emekli Maaşını Yükseltir?
Değişen ekonomik koşulların yanı sıra ülke sosyal güvenlik reformları ile bazı dönemlerde emeklilik şartları üzerinde yönetimdeki hükumetler tarafınca bazı değişimler onaya sunularak oylanıp kanunlaştırılır. Bu değişikliler ile prim gün süreleri, emekli maaşı tutarları ve emeklilik yaşı gibi önemli kriterlerde değişiklik uygulanmakta. Bu değişiklikler içerisinde en çok yapılan kanun değişiklik öncesi ve sonrası dönemleri kapsayan bir maaş değişimi söz konusudur, örneğin; Aynı prim tutarı üzerinden adına sigorta yapılan farklı üç kişi, biri 2000 yılı öncesinde, biri 2000-2008 yılları arasında, bir diğeri de 2008 sonrası sigortalı işe başlamış ise birbirinden fark edilebilir oranda ve tutarda değişik miktarlarda emekli maaşları alabilir. Bu farklılığın sebebi ise 2000 ve 2008 yıllarında yapılan Sosyal Güvenlik Reformları kapsamında değişen hesaplama kıstaslarıdır.
İşte doğum borçlanması yapmak isteyen kişininde bu dönemleri dikkate alarak yapacakları borçlanma başvuruları maaşında yükselmelere neden olacaktır. Yapılacak borçlanma döneminin 2000 yılından önceki doğum tarihlerine denk gelen doğumlar için yapılan borçlanmalar sayesinde daha yüksek emekli maaşı alabilme şansınız olacaktır. Aynı durum 2000 yılı sonrası zamanlara rastlayan tarihler için borçlanma işlemleri için yapılacak ödemeler ne yazık ki kişi maaşında fark edilebilir ciddi bir artış yaratmayacağı için tavsiye etmiyoruz. Doğum borçlanmasının avantajını yakalayarak primini ve günün dolduran kadınların yapacakları borç tutarını ödeyebilmek için doğum borçlanması kredisi ile rahatlıkla ödeyebilir, emeklilik sonrası maaşınız ile çekmiş olduğunuz kredileri ödemeniz mümkündür.