
Maliye bakanı Ağbal devreden kdv sisteminin kaldırılıp yapılacak düzenleme ile üretim ve ihracat üzerinde KDV’nin yük olmaktan çıkarılacağını belirtti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV uygulaması olarak br milyon mükellef için “düz oranlı flate rate” kdv sistemi uygulaması için çalışıldığını belirtti. Bakan Ağbal, üretim yapan firmaların mamülü meydana getirme aşamasında ortaya çıkan KDV ödemelerinin yanıltıcı ve sahte belge kullanımına yol açabildiğini belirterek, bu mükelleflerinde belgelendirme zorunluluğundan ve külfetinden kurtarıp satıştan direk olarak %10 KDV isteyeceklerini belirtti.
Gazete Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV reformuyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. İngilterede uygulanan KDV sistemini bizzat yerinde ve uygulama esnasından inceleyip analiz ettiklerini, sektörden fikirleri topladıklarını belirten Ağbal, çok kısa bir zaman içerisinde konuyu Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na (EKK) ve ardından da Bakanlar Kurulu’na getireceklerini anlattı.
DENETİMLER AZALACAK
KDV uygulamasında değişikliklerle işletmelere kolaylık sunacaklarını belirten Ağbal, İngiltere’de işletmeler için çok düzenli ve verimli şekilde işleyen “flate rate” olarak uygulanan, değişken olmayan sabit düz oranlı vergi sistemini Türkiye için uygulayacaklarını söyledi. Bakan Ağbal, ortalama bir milyon mükellefi kapsayan düzenleme uyarınca, %18 KDV’ye tabi olan ve satış yapan işletmelerden %10 oranında vergi tahsil edileceğini söyledi. Ağbal, mevcut kdv işleyişinde işletmelerin, yapmış oldukları satışlarından %18 oranında KDV toplamışsa, mal alışları ve yapmış oldukları masraflardan dolayı ödedikleri vergileri düştükten sonra kalan KDV’yi Maliye’ye aktardığını vurguladı. Ağbal, bunun yerine uygulanacağı sistemi şöyle anlattı:
“Normalde %18 KDV toplayan mükellefe, ‘Bize yüzde 10’unu ver, tek tek faturalarla biz de uğraşmayalım, sen de uğraşma. Hasılatının %10’unu KDV olarak öde’ diyeceğiz. Mükellefler yine almış oldukları ürün ve giderlerin faturlarının yine toplamaya devam edecek. Özellikle KOBİ’lerde bu uygulama, sistemi basitleştiriyor. Firmalar bazı giderleri faturalı olarak alamıyor. Bu durumda ise karşılaştıkları yüksek KDV ödemesi yapmamak için etik olamayan ve sonucu sıkıntılı olan sahte evrak yollarına yöneliyorlar. Bu düzenlemeyle Maliye açısından denetim ihtiyacı azalacak. Açık söylemek gerekirse zaman zaman sahte belge trafiğini doğuran önemli faktörlerden biri budur. İşletmeler belgeleyemedikleri harcamaları belgelemek için sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanabiliyor.”
TERCİHE BIRAKILACAK
Ağbal, yasayla bakanlık olarak genel yetki alacaklarını, hasılatı belli tutarın altındaki işletmeler içersinde bu düzenlemeyi getireceklerini ifade etti.
Ağbal, ulaştırma sektörü gibi bilhassa hasılatı kayıtlı sektörlerde başlayacaklarını açıkladı.
Bu programın mükellefin seçimine bırakılacağını altını çizen Ağbal, isteyen mükellefin külüstür sistemle devam edebileceğini söyledi.
DEVREDEN KDV SİSTEMİNE SON
Yapılacak düzenlemeyle yatırım, imalat ve dışalım üstünde KDV’nin yük olmaktan çıkarılacağını kaydeden Ağbal, devreden KDV uygulamasına nihai vereceklerini açıkladı.
Mevcut uygulamada yatırım ya da imalat evresinde 100 TL KDV ödeyen mükelleflerin, gerçekleştirdikleri satışlarda topladıkları KDV’yi bu rakamdan indirdiklerini anlatan Ağbal, indirilemeyen vergi bundan dolayı devletin biriken KDV borcunun 140 milyar liraya ulaştığını anlattı.
Ağbal, bunun 30 milyarının belediyeler ve başka kamu kurumlarına ilişkin olduğunu, işletmelerin indirilemeyen KDV alacağının ise 70-80 milyar lira dolayında yer aldığını ifade etti.
Ağbal, yeni sistemde, indirilemeyen KDV’nin belli periyotlarla nakit olarak iade edileceğini söyledi.