GÜNDEM

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgesi, daha çok ikinci el araç sektöründe karşımıza çıkan etkenler arasında yer alıyor. İkinci el araç almak isteyen kişilerin aracın kazalı olup olmadığını anlayabilmeleri için araştırdıkları belgedir. Bazen kazalı olmayan araçlar için çekme belgesi ile karşılaşılabiliyor. Çekme belgesi olan araçların piyasa değerinin altında satılması alıcılar için araçta sorun olduğu izlenimini bırakmaktadır. Pekiyi çekme belgeli araç ne demek genellikle hurdaya ayrılmış, kaza yaparak hasar gören araçları vergiden ve diğer yükümlülüklerden kurtarmak için çıkarılan belgeye verilen isimdir. Çekme belgesi, araca ait tüm vergi, bandrol ve trafik cezası borçlarının ödenerek plakasının trafiğe teslim edilmesini sağlar.

Çekme Belgeli Araçların Satışı Nasıldır?

Çekme belgesine sahip olan araçlar çekme belgesi olmayan araçlar gibi aynı prosedürlerle satılabilir. Araç satıldıktan sonra trafik tescil işlemi yapılır. Normal satıştan farkı ise aracın araç muayene istasyonlarına götürülerek araç muayenesinin yapılması gerekir. Çekme belgeli bir araç aldığınızda aracın trafik cezası borcu, motorlu taşıtlar vergisi, bandrol borcu ve araç üzerinde uygulanan herhangi bir haciz var mı? diye araştırmanız gerekmez. Çünkü çekme belgesi ancak bu borçlar ödendikten sonra alınabilir.

Çekme Belgesi Niçin Alınır?

Çekme belgesi, aracı hurdaya ayrılmış trafiğe çıkmaya uygun olmayan kişiler tarafından alınır. Bu belgenin alınma sebebi ise kullanılmayan araçlara herhangi bir motorlu taşıtlar vergisi, bandrol ve trafik sigortası gibi borçların çıkmasını önlemektir. Çekme belgesi alınan araçlar belge alındığı tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden ve diğer vergilerden muaf tutulur. Şuan itibariyle ülkemizde çekme belgeli çok sayıda araç vardır. Bazı zamanlarda çok ağır kazalar olması durumunda aracın bir daha trafiğe çıkamayacağı durumlarda, aracın hurda haline gelmesi durumunda sigorta şirketleri araç sahibine tazminat ödemeden aracın çekme belgesinin alınması teklifini sunarlar. Bu şekilde belge alınan aracın hiçbir kuruma borcu olmadığı kesinleşir ve kazalı olarak satılabilir. Araç sahibi Belgeyi aldıktan sonra sigorta şirketine belge ile birlikte başvuru yaparak kazalı aracın bedelini talep edebilir. Çekme Belgesi alınan araçlar vergi ve bandrol gibi borçlardan muaf olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu