Pratik Bilgiler

BES’ten Nasıl Çıkılır 2019 – Ne Zaman Çıkabilirim Şartları ?

Malumunuz geçen yıl ve bu yıl içerisinde çalışan ve işverenleri en çok meşgul eden ve nasıl olacak nasıl yapılır diye sürekli bir sorgulama içinde olduğumuz sistem BES.. BES diye kısalttığımız kelimenin açılımı bireysel emeklilik sistemidir. Bu sistem size ikinci bir emeklilik hakkı sağlayan devlet katkılı ve oldukça avantajlı bir sistemdir. Bireysel olarak kendi isteğiniz ile bu sisteme kayıt olabildiğiniz gibi, yapılan kanuni değişiklikler ile çalışan kişiler otomatik olarak da dahil edilebiliyor. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle 45 yaş altındaki ve 5-9 kişi arası çalışanı bulunan iş yerlerinde çalışan tüm bireyler, zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olacaklar. Bu yazımızda sizleri BES nedir, BES’in avantajları nelerdir, besten çıkma, BES’ten nasıl çıkılır gibi konularda bilgilendireceğiz.

BES Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, 45 yaş altındaki çalışan bireylerin, aktif çalışma yaşamları süresi boyunca yaptıkları tasarruflar ile uzun vadeli bir yatırım yapmalarına dayalı bir sistemdir. Bu sisteme gönüllü katılanlar, SGK tarafından alacakları emeklilik gelirlerine, ek gelir yaratmış oluyorlar. Bu sistemde yararlanabilmeniz için, minimum 10 sene süresince prim ödemiş olmalısınız. Bu sistem sayesinde 56 yaşında emekli olabilirsiniz. Ayrıca bu sisteme devlet %25 oranında devlet katkısı verilmektedir. Örneğin; BES için 400 TL ödüyorsanız, 100 TL de devletten katkı gelecektir ve bu hesabınıza 500 TL olarak yansıyacaktır. İsteğinize bağlı olarak faizli veya faizsiz fonlarda değerlendirebilir ve bu fonların dağılımını belirleyebilirsiniz.

Yeni ortaya çıkmış olan zorunlu bireysel emeklilik sisteminde de yukarıda bahsettiğimiz bireysel emeklilik sisteminin özelliklerinden farkı yoktur sadece daha avantajlı şekildir. Bu avantajlar şu şekildedir; sisteme otomatik olarak kayıt edilirsiniz, 1000 TL ilave devlet katkısı alırsınız, biriktirdiğiniz paranın %5’i oranında ilave katkı payı alırsınız. Bu açıdan bakıldığında zorunlu bireysel emeklilik sistemi, normal bireysel emeklilik sisteminden daha iyidir. İki sistemde ilerideki yaşamınızı desteklemek ve ekstra gelir sağlaması açısından oldukça avantajlıdır.

Otomatik bireysel emeklilik sistemine dahil edildiyseniz, tarafınızdan aylık olarak ödenmesi gereken katkı payı brüt kazancınızın %3’ü kadardır. 2019 yılı itibariyle brüt asgari ücretin 2 bin 558 TL olması ile BES’in alacağı katkı payı 76,74 TL olmuştur. Eğer asgari ücret üzerinde brüt kazancınız var ise bu kazancın %3’ünü hesaplamanız yeterli olacaktır.

 

BES’ten Nasıl Çıkabilirim, Nereye Başvuru Yapılır, Cayma Şartları?

Hem normal bireysel emeklilik sisteminden hem de zorunlu yani otomatik bireysel emeklilik sisteminden ayrılabilmemiz günümüz şartlarında oldukça basittir. Öncelikli yapmanız gereken bu emeklilik sistemini yapan emeklilik şirketine başvuru da bulunarak, emeklilik sözleşmesini size tebliğ etmelerini beklemeniz olacaktır. Zorunlu BES’te emeklilik sözleşmesini size değil de işverene de teslim edebilirler. Tebliğiniz elinize ulaştıktan sonra çıkış için talepte bulunabilirsiniz. BES’e dahil olduğunuz tarihten 6 ay içinde ayrıldıysanız, devlet katkısı hariç tarafınızdan alınan katkı payı ücreti, kesintisiz olarak aktarılır. Tüm bu işlemler öncesinde, emeklilik şirketini arayarak detaylı bilgi almanız yararınıza olacaktır. Çağrı merkezi aracılığı ile yapacağınız bu görüşmede, tarafınıza ödenecek katkı payını, bu paydan kesinti yapılıp yapılmayacağı gibi önemli bilgileri öğrenebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz bu kanal aracılığı ile de çıkış talebi oluşturabilirsiniz. Görüştüğünüz yetkili tarafından mail adresinize ayrılma formu ve diğer belgeler gönderilecektir. Siz de bu formu doldurduktan sonra verilen e posta adresine  mail atabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra maksimum 15 gün içerinde BES’ten çıkışınız onaylanır ve ödemeleriniz dilediğiniz banka hesabınıza aktarılır.

BES’ten Ne Zaman Çıkılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sözleşmeniz tebliğ edildikten ve elinize ulaştıktan sonra istediğiniz zaman diliminde BES’ten ayrılabilirsiniz, süre sınırı yoktur. Tekrar belirtme de fayda vardır ki BES’ten ayrılmayı düşünüyorsanız veya ödeme durumunuz yoksa bunu ilk 6 ay içerisinde yapmanız sizin yararınıza olacaktır, çünkü emeklilik şirketi sizden aldıkları devlet desteği hariç olan katkı paylarını kesintisiz olarak tarafınıza aktarmak ile yükümlüdür.

Sizler için hazırladığımız bazı bireysel emeklilik şirketlerinin numaralarını aşağıda bulabilirsiniz;

  • Akbank Avivasa bireysel emeklilik iptali için 444 25 25
  • Odeabank bireysel emeklilik iptali için 444 8 444
  • ING Bank bireysel emeklilik iptali için 444 1 666
  • Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptali için 0850 222 97 00
  • Yapı Kredi bireysel emeklilik iptali için 0850 222 0 444
  • TEB bireysel emeklilik iptali için 0850 200 0 666
  • Halkbank bireysel emeklilik iptali için 0850 222 0 400
  • Vakıf Bank bireysel emeklilik iptali için 444 92 37
  • Türkiye Finans bireysel emeklilik iptali için 0850 222 22 44
  • QNB Finansbank bireysel emeklilik iptali için 0850 222 0 900
  • Türkiye İş Bankası bireysel emeklilik iptali için 0850 724 55 00

Bireysel emeklilik sistemin avantajlı halini her ne kadar uzun uzun anlat sakta çalışan kesimin içerisinde bulunduğu sıkıntılar yüzünden aylık 60 lira gibi bir tutar maaştan eksik alması onun düzenini bozabilecek kadar etkileyebiliyor. Bireysel emeklilik BES ödemelerinizi yapamayacağınızı düşünüyorsanız sistemden çıkmanızda fayda var ancak devletin sunmuş olduğu katlı ve sizin için adınıza yapacağı ek ödemede güzel bir avantajdır. 10 Sene sonra emekli olacak bir kişinin maaşındaki tutarın da kısmen düşüş olacağından alacağı bireysel emeklilik maaşı sayesinde emekliliğinde sorun ve sıkıntı çekmeden yaşamını sürdürmeye imkan tanıyacaktır.

BES Bireysel Emeklilik Maaştan Ne Kadar Kesilecek 2019

BES Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış Dilekçe ve Formu

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu