FORM VE BELGELER

BES Sisteminden Nasıl Çıkılır, BES İptali İçin Dilekçe

Kısa ismi ile anılan BES bireysel emeklilik sistemi en büyük hareketi ile 1 nisan 2017 tarihinde bir çok kişiyi otomatik olarak kapsam altına aldı. Tahmini olarak iki buçuk milyon kamu personeli memuru ve bir buçuk milyon özel sektör çalışan bu aydan itibaren maaşlarını BES kesintisi uygulanmış şekilde alacaklar.  Zorunlu kesintilerin başlaması ile birlikte bir çok kamu ve özel sektör çalışanı bes sistemini daha detaylı araştırmaya başlayarak sistemin artıları, sistemin ne kadar zorunlu olduğu ve BES sisteminden çıkma ve iptali hakkındaki bilgileri araştırmaya başladı.

Zorunlu BES’uygulamasında Kesinti Miktarı Ne Kadar Olacak ?

BES sistemi uygulaması hesaplanacak taban katkı payı miktarı %3 olarak uygulanacak.   Ayrıca çalışan kişi taban orandan daha yüksek bir miktar veya oranda ödeme yapabilecek. Bu isteğini dilekçe ile işverene bildirebilecek. Bu şekilde katkı payı oranını artıran bir çalışan, belirlenen oranın altında kalmamak kaydıyla katkı payı oranını işverenden talepte bulunarak azaltabilecek. Çalışanlar bu taleplerini ilgili ayın ücret hesaplaması tamamlanmadan önce bildirmekle yükümlü olacak.

BES’e Kimler İçin Zorunlu Olacak;

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılımını öngören süreç 1 Ocak 2017’de başlayacak. Otomatik katılma zamanı özel sektörde çalışan işçi sayısına göre değişiklik gösterecek. Bireysel Emeklilik Yasası’na göre; çalışna kişi sayısı 250-1000 olan özel sektör, kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumlarında çalışanlar 1 Nisan 2017’den itibaren, çalışan sayısı 100-249 olan işverenler ise 1 Temmuz 2017’den itibaren zorunlu olarak BES’e geçiş yapacak.

Zorunlu BES uygulamasından nasıl çıkılacak, caymak için ne kadar süre bes sisteminde kalmak zorunlu, BES iptal edildiğinde kesilen paralar iade edilecekmi ?

BES sistemi iptal edilerek çalışanın bes sisteminden ayrılma hakkı vardır. Özel Sektörde çalışan veya kamu kurumu tarafından bireysel emeklilik (BES)  sözleşmesi başlatılan tarih itibari ile 2 ay içerisinde dilekçe ile başvuru yaparak  sistemden çıkmak için cayma hakkını kullanabilirler. Çalışanın bireysel emeklilik sözleşmesi iptal olmuş olacak. Sistemden ayrılmak amacı ile cayma hakkını kullanan çalışanlardan yapılan kesintilerin, hiçbir kayıp olmadan 10 gün içerisinde iade edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, otomatik katılımlı bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkını kullanan çalışanın maddi olarak hiçbir kaybı olmayacak.

Zorunlu BES ten ayrılmak için dilekçe örneği;

Dilekçeyi indirmek için  TIKLA

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu