GÜNDEM

Kredi Çekmek için Bankalar Kaç Ay Sigortalı Olma Şartı İstiyor ?

İhtiyaç durumuna göre bankalara kredi çekmek amacıyla başvuru yapıldığında, onay cevabı alabilmek için taşınması gereken, sahip olunması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Sigortalı olmak da bu özelliklerden biridir. Bunun dışında, bankaların başvuru yapan kişilere kredi vermesi için gerekli olan birçok özellik daha bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; başvuruda bulunan kişinin kredi notunun yeterli olması, gelir durumunun kredi çekmek istediği miktarı almaya uygun olması, düzenli bir gelirinin olmasıdır.

Bir yerde sigortalı olarak çalışıyorken  kredi başvurusunda bulunacak olan kişilerin aklına doğal olarak; kredi çekebilmek için kaç aylık sigortalı olmak gerekir sorusu gelmektedir. Çünkü bankalar, kredi verirken o krediyi geri alabileceği kişilere vermek isterler ve kişinin düzenli bir gelirinin olması, sigortalı olması bu geri ödemenin gerçekleşmesini, çalışmayan, sigortalı olmayan birine göre daha mümkün kılar. Örneğin; devlet memuru olan bir kişi, gelir durumu ve iş durumu garanti olarak görüldüğünden bankalardan kolaylıkla kredi çekebilmektedir. Diğer özel kurum ve kuruluşlarda çalışanlar ise durum farklıdır ve bankalar bu kişilerin azami olarak sigortalı olmasını ister. Aslında bu durum bankadan ziyade devlet tarafından bankalara uyulması zorunlu hale getirilen temel şartlar arasında yer almakla beraber buna uymayan bankalara BBDK yani Banka denetleme kurulları tarafından yüksek ceza uygulamaları ve yaptırımlar ile karşı karşıya gelecektir.

Her banka, kredi başvurusu yapan kişilerin sigorta süresini farklı ele almaktadır. Kimi banka, bir kişinin kredi başvurusu yapabilmesi için en az üç ay sigortalı olmasını isterken kimi bankalar da bu süreyi az bulup, en az altı ay sigortalı olmasını şart olarak sunar. Bu durum, tamamen bankadan bankaya göre değişmektedir fakat genel anlamda, bir kişinin kredi başvurusu yapması için en az altı ay sigortalı olarak çalışıyor olması beklenmektedir.

Kredi Çekerken ve SGK Hizmet Dökümü – Kayıtları

Bankalar, kendisine kredi için başvuran kişilerden çeşitli belgeler istemektedir. Bu belgeler arasında gelir durumu da bulunmaktadır. Belgelenebilir gelir durumu ve sigorta kayıtları bankalar tarafından incelenir ve teyit edilir. Bu teyit edilme işlemleri, SGK kayıtları ile yapılır.

Genel olarak; kredi başvurusunda bulunan bir kişinin son çalıştığı iş yerinde en az üç ay olmak üzere düzenli olarak çalışıyor olması ve sigortasının kesintisiz olarak yatırılıyor olması beklenir. Bu şart sağlanıyorsa ve kişinin kredi notu da elverişli ise kredi onayı çıkar. Banka onay alan kişiden son dönem ücret bordrosu ve çalıştığı yerden son üç aylık sgk hizmet dökümü talep edebilir. Bunun sebebi kişilerin sahte ücret bordrosu doldurup yanıltıcı maaş bilgilerini engellemek için işverenin SGK kurumuna aylık bildirge olarak verdiği aphb kayıtları incelenir.

Çalışanın aynı zamanda kredi başvuru yapan kişinin, sigortasının gerçek maaşı üzerinden yatıyor olması bankalar açısından önemlidir ve bu kişilere kredinin çıkması daha kolaydır. Çünkü bankalar, kredi onayı ya da ret cevabını SGK verilerini de göz önüne alarak verirler. Günümüzde maalesef ki pek çok kişi asgari ücretten daha yüksek maaş aldığı halde işverenler tarafından asgari ücret üzerinden sigortalı gösterilmektendir. Bu durum banka işlemleri ve kredi çekme durumlarında ne yazık ki dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani, bir kişinin aslında geliri yüksek iken SGK tarafından düşük sigortalı gösterildiği için istenilen meblağlarda kredi çekememektedir. Düşük gösterilen sigorta, kişilerin emeklilik günlerini etkileyeceği gibi kredi çekme durumlarını da etkilemektedir.

Emeklilik Durumunda Kredi Çekenlerden İstenen Süre ve Şartlar

Bankalar, emekli bir kişinin yaptığı kredi başvurusunda azami bir süre şartı aramamaktadır. Çünkü emekli kişilerin gelir durumu belli ve süreklidir. Bu nedenle, emekli bir kişinin kredi alması için çoğunlukla yaşına, gelir durumuna ve kredi notuna bakılır. Yaş konusundaki kısıtlılık durumu, bankadan bankaya göre değişkenlik göstermektedir. Kimi banka, 65 yaşı sınır olarak kabul ederken kimi bankalar da 75 yaş sınırını uygulamaktadır.

Kaç Aylık Vergi Mükellefi Kredi Çekebilir ?

Bağ-Kur’a bağlı olarak, kendi işini yapan kişilerin kredi başvurusunda, bankalar vergi levhasına bakarlar ve genel olarak söz konusu işletmenin 1 yıldan fazla süre faaliyette olmasını ister. Ayrıca, bankalar işletmenin vergi levhasındaki kar zarar durumunu da incelemektedirler. Yeni işe başlayan vergi mükellefleri gerek ticari gerekse bireyler kredi taleplerinde hem devlet hemde özel bankalar kişinin vergi levhasındaki işe başlama tarihini baz alarak minimum bir yıl mükellefiyet ve matrah olmasını isterler.  Tabi bu durum sadece bankalar için geçerlidir, esnaf kefalet üzerinden kredi çekmek isteyen kişiler 3 veya 6 ay sonra esnafa kefaletin komisyonuna başvuru yaparak uygun görülmesi halinde kredi kullanımı yapabilmektedir.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu