4/B (Bağ-Kur)

Bağ-Kur Kaydı Nasıl Yapılır ?

Bağ-kur kaydı nasıl ve nereye yapılır ? bağkur 4b tescil kaydı için doldurulması gerekli olan evrak ve belgeleri yazımızda vereceğimiz bilgilere göre doldurabilirsiniz..

SGK kapsamında bulunan Bağ-kur kendi adına iş yapanların zorunlu olarak dahil oldukları SGK sandığıdır. Bağkur kaydını yapabilmek için sgk tarafından belirlenen bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Ayrıca şartları yerine getirmenin yanı sıra sgk kapsamındaki ilçe kurumlarındaki bağkur bölümlerine bu belgeleri tamamlayarak sunmanız gerekecektir. Ayrıca 4b tescil bağkur kaydı tescilinin geçerli olması için evraklar arasında bulunması zorunlu olan bağ-kur giriş bildirgesinin, şahsın kayıtlı bulunduğu kuruluşlara onaylattırılması (vergi daireleri, vergiden muafiyet halinde oda ve sicil memurluklarından) ve tastikli bu bildirgenin SGK da bulunan Bağ-kur bölümlerine sunulması gerekmektedir. Bu evrak işlerini yerine getirdikten sonra Bağ-kur kaydınız tescil olmuş sayılacaktır ve bağkur primleriniz sayılmaya başlayacaktır.

BAĞ-KUR Kaydı için Gerekli Evraklar Nelerdir, Nerelerden Alınır ?

BAĞ-KUR’a kayıt yapabilmek için doldurulması zorunlu evrakların nereden alacağınızı öğrenmek için haberimizi inceleyebilirsiniz. BAĞ-KUR sigorta kaydı, BAĞ-KUR’ lu olabilmek için gerekli kriterler ve bağkuru kapsayan faaliyetlerin başlaması ile başlar. BAĞ-KUR’ a kayıt olabilmek için ilgili SGK ilçe veya il müdürlüğüne giderek BAĞ-KUR bölümünden BAĞ-KUR giriş bildirgesinin vergi daireleri, vergiden muafiyet halinde oda ve sicil memurluklarına onaylattırılması ve doldurulması gerekmektedir.
Tarımsal BAĞ-KUR kaydı içinde aynı bağkur giriş bildirgesi ile birlikte bağlı bulunduğu muhtara, ziraat odalarına veya kooperatiflere onaylattırılması ve onaylı bu bildirgenin SGK il müdürlüğüne ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bağ-Kur’a Kayıt Olma Şartları Nelerdir ?

  • 18 yaşını doldurmuş erkekler, 18 yaşını doldurmuş kadınlar sigortalı olmak zorundadır.
  • Sosyal Güvenlik Kuruluşları dahilinin dışında kalan ve herhangi bir iş verene tabi olmadan kendi adına ve hesabına çalışan kişiler Bağ-kur lu sayılabilirler.  Bu kriterleri taşıyan kişiler bağ-kur’a kaydını yaptırabilen ve bağ-kurlu sayılan kişiler olurlar.

BAĞ-KUR üzerinden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişiler BAĞ-KUR’ a tabi zorunlu sigortalılık halini kaybetmiş olanlar dilekçe ile SGK il müdürlüklerine bizzat başvuruda bulunması gereklidir. İsteğe bağlı olarak ilk defa BAĞ-KUR sigortalısı olmak isteyenler ise BAĞ-KUR’ a isteğe bağlı sigortalı giriş bildirgesi ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki muhtarlıklara onaylatması ve onaylı bu bildirgenin BAĞ-KUR il müdürlüklerine teslim etmesi gerekmektedir. BAĞ-KUR kaydı için gerekli evraklar bunlardır. Bu belgelerin yanında da kimlik bilgileriniz gerekebilmektedir. BAĞ-KUR kaydı için gerekli evrakları temin ettikten sonra tekrar il müdürlüklerine vermeyi unutmayınız.

Bağ-Kur Kaydı Sorgulama

Bağkur başvuru işlemlerinden sonra kayıt işlemini bir hafta içerisinde sisteme girilir ve mükellefiyet veya tarım faaliyetinizin balangıcından itibaren bağkur sigorta priminiz işlemeye devam eder. Bağkur kaydının sorgulamasını ise e-devlet üzerinden veya SGK bölge müdürlüklerinden yapabilirsiniz. Bağkur kaydını sorguladıktan sonra ödemeniz gereken aylık primlerinizi bankalara T.C kimlik numarası ile yapabilirsiniz.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu