SGK

Askerlik borçlanması emekliliği geri çeker mi ?

Geçmiş dönemlerde yerine getirilen askerlik hizmeti için prim yatırmak isteyen kişiler askerlik borçlanması yaparak nasıl emeklilik tarihini değiştirip erken emekli olabilir bu konu hakkında sizlere detaylı bilgi ve başvuru süreci hakkında bilgiler vereceğiz. 5510 sayılı Kanunun 41. inci Maddesinde sigortalı hizmet sayılabilen ve borçlanılıp ödendiğinde kendi nam ve hesabına sigorta süresi eklenebilecek bazı hizmet ve haklardan bahsedilmiştir. Borçlanılarak sigorta hizmet süresi olarak saydırılabilecek sürelerin içinde Er Veya Erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinde hizmet borçlanması yapılabilmesi şansı getirilmiştir. Eğer ilk sigorta girişinizden önce askerlik hizmeti yaptıysanız sgk ya borçlanma için başvurunuz ve borçlanılan primleri ödemeniz halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye çekecektir.

1- Askerlik Borçlanması İçin Nereye, Nasıl  Başvurulur?

Başvuru yapmak isteyenler ilk etapta askerlik borçlanması formu bağlı bulunulan askerlik şubesinden doldurulur. Doldurulan bu formda askerlik borçlanması hesaplanması yapılabilmesi için hangi tarihler arasında askerlik hizmetini yerine getirdiğiniz ve askerlikten sayılmayan kısımlar varsa bu bilgiler verilmektedir. Silah altında geçen askerlik sürelerini gösteren bu form askerlik şubesinden ıslak imza ile onay alındıktan sonra 4/a sigortalıları yani SSK’lı çalışan kişiler en son çalıştıkları iş yerinin bağlı olduğu  Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine, 4/b sigortalıları olanlar diğer bir ifade ile Bağ-kurlular da tescil dosyalarının işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine bizzat başvuruda bulunması lazım.

2- Askerlik Borçlanması Başvurusu Yaptım. Tutarı Ne Zamana Kadar Ödemem Gerekir?

Askerlik borçlanma başvurusu sonrasında borçlanıp ödemeniz gereken tutar kesinleşip tarafınıza tebliğ edildiği tarih itibari ile bir ay içinde askerlik borçlanma tutarını bankalar yolu ile ödemeniz zorunludur. Herhangi bir sebeplerden dolayı yapılan borçlanma ödenmediği takdirde başvurunun yine aynı şekilde tekrardan yapılarak yine tebliğin gelmesi beklenir.

3- Askerlik Borçlanması Yapabilmek İçin Askerlikte Geçen Sürelerin Hepsini Borçlanmak ve Ödemek Zorunlu mu?

Silah altında askerlik statünüz ne olursa olsun geçen zamanların tamamının borçlanılabileceği gibi emeklilik için ihtiyacınız bulunan süre kadarı kısmi olarak borçlanma şansınız var. Misal; 18 ay askerlik hizmetiniz var. Yani toplamı olan 540 günü borçlanabileceğiniz gibi  emekli olmak için ihtiyacınız bulunan 150 günüde borçlanarak ödeme yapabilirsiniz.

4- Askerlik Borçlanması İle Zaman Erken Emeklilik Durumu Var mıdır?

Gençlik döneminde herkesin zorunlu olarak yaptığı askerlik zamanı içerisinde sayılan tüm günler borçlanabildiği gibi askerlik için ilk silah altına alınan gün ve terhis gününe kadar geçen gün sayısı kadar borçlanılıp, askerlik günü kadar geriye gidilen süre sigorta başlamanız sayılıp sigortalılık başlangıç tarihiniz geri çeker. Örneğin; Askerliğe başlama tarihi 01.01.1982 ve ilk sigortalılık tarihi de 22.07.1988  olan bir sigortalının 18 ay askerlik yaptığı varsayıldığında 18 ay yani 540 günün tamamının borçlanılması durumunda  ilk işe giriş zamanı 22.07.1988 tarihinden 540 gün geri çekilecek ve 22.12.1986 olacaktır. İlk işe giriş tarihinin değişmesi de erken emekli olmanız için size bir buçuk senelik kar sağlayacaktır.  Yapılan borçlanma ile borçlanılan gün kadar hizmet süresine eklenerek gün sayısı elde edilmiş olur. Eğer sigorta girişiniz askerlik hizmetinizden önce ise yapılan askerlik borçlanması sadece prim sayısı olarak hizmetinize eklenir.

5- Askerlik Borçlanması Ne Kadar Tutar?

Askerlik borçlanma tutarı asgari ücretin %32’sinin otuza bölünmesiyle bulunur. Ortaya çıkan günlük tutar ise sizin askerlik süreniz ile çarpılarak ödemeniz gereken tutar çıkar.

2018 yılı için yapılacak hesaplama için asgari ücret:  2.029,50 TL*32/100=649,44 TL   649,44 / 30 = 21,65 TL (GÜNLÜK TUTAR)

Yani 2018 yılı için belirlenen asgari ücret üzerinden 540 günlük askerlik borçlanması yapacak bir sigortalı  21,65 x 540=11.691,00 TL ödeme yapması gerekir.

Askerlik Borçlanmanın Emekliliğe Faydası Varmıdır ?

 

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu