
Bir çok kişi emekliliğe gün sayarken emeklilik yaşlarını nasıl geriye çekebilecekleri veya eksik günlerini borçlanıp ödeme yapmak için SGK mevzuatında bir çok prim doldurma ve borçlanma fırsatlarını değerlendirmek amacı ile araştırmakta. En sık yapılan borçlanmalar da bayanlar için doğum, erkeklerde ise askerlik borçlanmasıdır Bugün ki haberimizin detayında askerlik borçlanmasının emeklilik sürelerine yapacağı etkileri inceleyeceğiz.
Askerlik borçlanması emeklilik açısından erkek sigortalıların işe giriş tarihini geri çekebilmekte veya eksik primlerin doldurulması açısından kişilerin erken emekli olmaları amacı kullandıkları yöntemden biridir.
İşte Askerlik Borçlanması İle İlgili Merak Edilenler ;
1-Askerlik Borçlanması Sigorta Başlangıcını Geri Çeker mi?
Askerlik görevinin yerine getirildiği sürenin daha öncesinde her hangi SGK çatısı altındaki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kaydı bulunmuyor sa askerlik başlangıç tarihi geriye dönük borçlanılır ve ödenen süre kadar sigorta prim aynı zamanda sigorta başlangıç tarihi geri çekilir.
Emsal Olay: Seydi Bey vatani görevini yerine getirmek için 1997-1998 yılları arasında 18 ay er olarak yapmıştır. Seydi Bey sigortalı olarak ilk defa 01.01.1999 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Seydi Bey’in emekli olabilmesi için normal şartlarda 25 yıllık sigortalılık süresi, 58 yaş ve 5975 günü tamamlaması gerekirken askerlik borçlanması yaparak sürelerinin tamamını ödemesi durumunda işe giriş tarihi 01.07.1997 tarihine çekilecek ve yeni emeklilik şartları 25 yıllık sigortalılık süresi, 57 yaş ve 5900 prim günü olarak güncellenecek tir. Verdiğimiz örnek olayda inceleyeceğimiz üzere askerlik borçlanması 1 yıl daha erken emekli olma hakkı sağlamış ve gün olarak da 5975 gün yerine 5900 gün ile emeklilik imkanı sağlamıştır.
2-Askerlik Sigorta Başlangıç Tarihinden Sonra Yapılmış Olması Halinde Emekliliğe Etkisi Nasıl Olur;
Askerlik görevini geriye dönük sigorta başlangıç tarihinden sonra olan kişilerin askerliğini borçlanarak ödemesi halinde emeklilik şartları değişmez sadece emekli olabilmek için ihtiyaç olan sürenin tamamlanmasında etkisi olacaktır.
3-Askerlik Borçlanması Emekli Maaşının Yükselmesine veya Değişmesine Etkisi Olur mu ?
Hayır askerlik borçlanması yapıldığı zaman emekli maaşının artmasına veya değişikliğine hiçbir faydası olmaz askerlik borçlanması eksik gün primi doldurulması ve sigorta giriş tarihlerini değiştirebilir.
4-Askerlik Borçlanma Yapabilmek İçin Başvuru Nereye Yapılmalıdır?
İlk kez 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,
Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabilecek.
5-Askerlik Süreleri İstenildiği Kadar Kısmi Olarak Borçlanılabilir mi?
Askerlik borçlanması gerektiği durumlarda kişiler hesaplamalarını yaparken yaptıkları en çok hataların biriside hesaplamayı ihtiyacı olan gün sayısına değilde borçlanabilecekleri tüm askerlik süreleri kadar yapmaktadır. Yani başvuruda tamamını borçlanma gibi bir zorunluluk bulunuyor, ihtiyacı olan süre kısmi olarak borçlanabilirler.
6-Askerlik Borçlanması Ne Kadar Tutar, Nasıl Hesaplanır?
Askerlik borçlanması yapılması için günlük en düşük tutar talep tarihinde geçerli asgari ücretin günlük brüt tutarının %32’si, en yüksek tutar ise bunun 6,5 katı olarak hesap edilir.
01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arası günlük en düşük (asgari) askerlik borçlanması tutarı: 18,96 TL
01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arası günlük en yüksek (azami) askerlik borçlanması tutarı: 123,24 TL
- 400 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2017 yılında 7.584 TL ödeyecek.
- 540 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2017 yılında 10.238,40 TL ödeyecek.
- 600 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2017 yılında 11.376,00 TL ödeyecek.
- 720 gün askerlik yapmış olan bir sigortalı askerlik sürelerinin tamamını asgari en düşük tutardan borçlanmak isterse 2017 yılında 13.651 TL ödeyecek.
Borçlanılacak istenen (gün sayısı x 18,96 TL= prim tutarı) formülü ile farklı günleri hesaplayabilirsiniz.