
Gündelikçi olarak ev hizmetlerinde ayda 10 günden az olarak çalıştırılanlar cep telefonlarından kullandığı telefon operatifi farkı olmaksızın GSM operatörünün 5510 servis numarasına kısa SMS atarak sigortasını başlatabilecek. Sigorta primi ise takip eden dönem telefon faturasına yansıtılarak ödeme yapılabilecek.
5510 SMS ile evde gündelikçi kaydı nasıl yapılacak
Sosyal sigortalar müdürlüğü 5510 cepten sgirota primi ödeme için Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile anlaşma protokolü yaptı. Uygulama 2017 yılının ilk aylarında kullanıma açılacak. Evinde ayda 10 günden az sigortalı gündelikçi çalıştıracaklar, bir defalığına olmak üzere vatandaşlık TC kimlik numarasını “5510”a kısa mesaj SMS atarak kendisini “Çalıştıran” olarak sistem üzerinden sgk kayıtlarına ekleyecek. Sonrasında ise, gündelikçi olarak çalıştıracağı şahısın TC kimlik numarası ile bulunduğu ayın hangi gününde çalırtırmaya başlayacağı bilgisini “5510”a SMS ile göndererek, gündelikçi olarak evde çalıştıracağı şahısın sigorta tescil kaydını oluşturacak.
5510 Cepten Sigortalı Ücreti Ne Kadar Olacak,
Kullandığı operatörden 5510 a sms gönderimi işleminden sonra operatörden gündelik işçinin sigorta tescil kaydının yapıldığı ve 1 lira 10 kuruş günlük sigorta primi ile 1 lira tutarı civarındaki 5510 kullanım hizmet bedelinin dönemin telefon faturasına ekleneceği bilgisi tekrardan telefonunuza mesaj olarak bildirilecek. Sizde bu gelen mesaja onay vererek hem sigortalı tescili hem de sosyal güvenlik prim ödemesi gerçekleştirilmiş olacaksınız.
Sms kaydı olmadan elden evrak şeklinde gündelikçi kaydı nasıl yapılır.
Ayda 10 günden az çalıştırılan gündelikçi kadınlar halen iki yöntemle sigortalılıkları yapılıyor. Kâğıt form: Matbu formda gündelikçinin çalıştırılacağı ev bilgileri ve gündelikçinin kimlik bilgileri doldurularak SGK’ya veriliyor. Form sosyal güvenlik merkezlerinden alınabildiği için bu şekilde başvuru yapabilmek için sosyal güvenlik merkezlerine gidilmesi gerekiyor. Ayrıca internet üzerinden e devlet kanalıylada kayıt yapabilirsiniz.
Çalıştırılan gündelikçiden dolayı ortaya çıkan prim ödemeleride bankaya giderek veya otomatik ödeme şekli ile yapılabiliyor. Çalıştırılan gündelikçilerin her bi günü için 1 lira 10 kuruş prim ödemesi yapılıyor. İnternet: e-Türkiye portalına girilerek internet üzerinden başvuru yapılabiliyor. Çalıştıran, kendisinin ve işçisinin TC kimlik numarasını ve ayda kaç gün çalıştıracağını belirtiyor. Primi ise bankaya giderek veya otomatik ödeme talimatıyla yatırıyor.
10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞANI SİGORTALAMAYANA CEZA
Gündelikçiyi ayda 10 günden daha fazla çalıştıran işverenler, sigortasını yaptırmak zorunda. İşe giriş bildirgesinin, gündelikçinin ilk işe başladığı ayın son gününe kadar SGK’ya bildirmesi gerekiyor. Bildirim yapılmaması durumunda brüt asgari ücret tutarında (2016 yılı için) 1.647 TL idari para cezası uygulaması ile karşılaşabilirsiniz. Bunun yanısıra gündelikçinin sigorta tescilinin yaptırılmadığını SGK tarafından müffettişler tarafından tespit edilirse, veya evde çalıştırılan gündelikçi şikâyet ederse (2016 yılı için) 1.647 liralık cezanın ile beraber geriye dönük olarak sigortasız çalıştırılan her ay ve gün için asgari ücretin 5’te 1’i (329 TL) tutarında ceza uygulanıyor.
TEŞVİK ALANLAR 337 LİRA DAHA AZ PRİM ÖDEYEBİLİYOR
Son 6 aydır sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan 18-29 yaş arasındaki erkekleri veya 18 yaşından büyük kadınları çalıştıranlar iki yıl süreyle işveren primi ödemiyor.
Kadın ve genç istihdamı teşvikinden faydalanmayan kişiler ödemelerini düzenli şekilde yaptıkları takdirde ve sigortaya borçları olmadığı takdirde % 5 puanlık sgk prim indiriminden faydalanıyorlar. Normal olarak bir ay gündelikçi çalıştıranların brüt asgari ücret üzerinden 568 lira prim ödemesi gerekiyor. Eğer sadece yüzde 5 prim teşvikinden yararlanılırsa aylık prim 486 liraya düşüyor. Kadın ve genç istihdamı teşvikinden yararlanıldığında ise ödenecek prim tutarı 231 liraya kadar düşüyor ve iki yıl boyunca her ay 337 lira daha az prim ödemiş oluyor.
ŞİRKETTE ÇALIŞAN TEMİZLİKÇİLER YARARLANAMAZ
Gündelikçiler için verilen bu haklar sadece ev hizmetlerinde çalıştırılan sigortalılara uygulanıyor. Ofis ve bürolara haftada bir iki gün gelip temizlik yapan gündelikçiler için bu hükümler uygulanmıyor.
EMEKLİ GÜNDELİKÇİLER DESTEK PRİMİNDEN MUAF
Emekli aylığı alan kişiler 10 günden az gündelikçi olarak çalışanlar Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödemesinden muaf tutuluyor. Ayda 20 gün çalışan bir gündelikçi, 30 günün tamamlanmasına geri kalan 10 gün için kendi şahsı tarafından prim ödeyerek isteğe bağlı sigorta yaptırabiliyor. Bunun için günlük 17.5 lira ödemesi gerekiyor
EKSİK GÜNLER İÇİN İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İLE BORÇLANMA YAPILABİLİR
Gündelikçi kişiler, çalışmadıkları günler için isteğe bağlı sigorta yaptırıp ödeyebilecek. Primi, asgari ücret ile asgari ücretin 7.5 katı arasında kendi belirleyecekleri tutar üzerinden ödeyecekler. Asgari ücretten ödeme yapılırsa, günlük 13 lira, 15 günlükse 145 lira prim ödemeleri gerekecek.
YABANCI KİŞİLER AYDA 30 GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILAMIYOR
Gündelikçi olarak ayda 10 günden az çalışma hakkı sadece Türk vatandaşları için var. Gürcistan, Moldova gibi ülkelerden hasta, çocuk ve yaşlı bakımı ya da ev hizmetleri için getirilen kişilerin gündelikçi olarak çalışabilmesi için önce çalışma izni almaları gerekiyor. Bunlar 30 günden az süreyle çalıştırılamıyorlar 30 gün tam olarak verilmesi gerekiyor.
İŞTEN ÇIKARTIRKEN BİLDİRGE VERİLMELİ
Gündelikçisi işten ayrılan kişiler, çıkıştan 10 gün içerisinde SGK’ya bildirmek zorundadır. Bildirilmediği takdirde 165 lira (2016 yılı için) para cezası uygulanacaktır.