Pratik Bilgiler

2018 Yılı İçinde İnşaat Ruhsat Harç Tutarı Ne Kadar Ödenecek ?

İkamet amacı ile kişiler kendi zevk veya isteklerine göre arsa alanlarının üstüne yaptırdıkları evler için ilk etap da ilçede bulunan belediyelerden izin ve inşaat ruhsatı almalıdır. Alınan inşaat ruhsatlarında inşaat alanındaki yapılacak evin metre karesi veya kat sayısı belirtilmektedir. Tabi tüm belge ve izinlerde olduğu gibi bazı harç ve vergileri ödemesi gerekmektedir. Bu iznin ilgili maddeleri 3194 sayılı İmar Kanunu maddelerinde ele alınmakla birlikte izinsiz bir yapının oluşturulması kanun hükümleri tarafından yasaktır, eğer yapılması ve belediye tarafından tespiti halinde yapılan inşaatı veya evi yıkmak zorunda kalacaktır. Alacağınız inşaat ruhsatı ile birlikte size bir süre verilecek ve siz bu süre soruna kadar o ruhsatı kullanarak inşaatınızı yaptırabileceksiniz.

Belediyeden Alınan İnşaat Ruhsatının Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Belediyeden alınan ruhsatların inşaat haline başlaması için belirli bir süre hakkı verilmektedir, bu sürelerin amacı alınan ruhsatların kötü amaçlı kullanılarak uzun süre belge aşınması haline gelmesinden dolayı ruhsatın belirli bir geçerlilik süresi vardır. İnşaat ruhsatları belediyelerden alındıktan hemen sonra ki iki sene içerisinde inşaat halinin başlaması ruhsat veriliş tarihinden ise 5 yıl içinde inşaatın bitirilmesi gereklidir. Eğer ruhsatın alınış tarihini inşaat başlamadan veya tam olarak bitirilmeden süreyi doldurulması durumunda inşaat ruhsatının belirli harçların tekrar ödenmesi ile mutlaka ruhsat yenileme işlemi yapılması gereklidir. Ruhsat yenilemeyen kişilerin yaptıkları inşaatlar kaçak yapı olarak değerlendirilecek olan yapılar kanun hükümleri tarafından yasaklanmış olarak bilinmektedir. 

2018 Yılı İçerisinde Alınacak İnşaat Ruhsatı Harç Ödeme Tutarı Ne Kadar Oldu?

Yapılacak inşaatın metrekaresi yanı büyüklüğüne göre harç ödeme tutarı hesaplanan inşaat ruhsatı bedelleri konut (ev), konut dışı, sanayi yapıları, özel hizmet binalar, tarım yapıları ve umumi yapılar türlerine göre ayrılmakta ve bu çeşitliliğe göre de harç tutarları değişkenlik göstermektedir.

Konut- Rezidans Harçları:

1000 metrekare:    9.71 TL

1.000 metrekare ile 10.000 metrekare arası:     10.65 TL

10.000 metrekare ile 50000 metrekare arası:     11.32 TL

100.000 metrekare ve üzeri yapılar için:     12.91 TL

Konut Dışı Harçları

Alışveriş Merkezleri, oteller, iş yerleri gibi alanlarda geçerli olan bu harçların genel olarak sınıflandırılması şu şekildedir;

1000 metrekare ve 15.000 metrekare arası:  16.1 TL

15.000 metrekare ile 50.000 metrekare arası:  19.31 TL

50.000 ve 100.000 metrekare arası:  24.22 TL

100.000 ve üzeri yapılar için:  32.21 TL

Sanayi Yapıları

Fabrika, atölye, İmalat tesisleri gibi yerlerde metrekare başı 4.93 TL harç ücreti bulunmaktadır.

Umumi Yapılar

Dernek, Sosyal tesis alanları gibi alanlarda metrekare başı 1.6 TL olarak belirlenmiştir.

Tarım Yapıları
Tarım yapılarında ise İnşaat Ruhsatı 0.94 TL olarak belirlenmiştir.

Bu izinlerin gerekli makamlardan tahsil edilmesi dahilinde yapılar anayasaya ve kurallara uygun olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu