SGK

2018 SGK SSK’dan Alacağım Rapor Parası Ne Kadar, Hesaplama?

SGK kapsamında çalışan işçiler her ay isimlerine yapılan prim kesintileri ile, kendi adlarına hastalık, iş kazası, analık (doğum), iş kazası gibi karşılaşılacak durumlarda hastahane veya sağlık kuruluşlarından rapor almaları halinde, raporda belirtilen istihbarat süresi kadar SSK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından her gün için işçiye rapor parası ödemesi yapılmaktadır. 2018 yılı için kurumun vereceği rapor parası yani SGK terimi olarak geçici iş göremezlik ödemesi hakkını kazanabilmek için kanunda belirli şart ve durum hal meydana gelmesine bağlanmıştır. İşçinin kurumdan alacağı rapor parasının hesaplanma işlemi ise sigortalının son yıl brüt kazancı esas alınmaktadır.

SGK SSK Rapor Parası İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  1. Hastalık nedeni ile rapor parası almaya hak kazanılabilmesi için sigortalının rapor aldığı tarihten önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi olması gerekmektedir.
  2. Sigortalı kadına doğumdan dolayı analık rapor parası ödenebilmesi için annenin doğum yaptığı tarihten önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta priminin olması gerekmektedir.
  3. İşçinin iş yerinde veya verilen iş görev bölgesinde geçirdiği iş kazası sonucu rapor parası ödemesinde geriye dönük 90 gün şartı aranmaz. Kazaya karışan işçinin sigorta tescili olması yeterlidir. Diğer bir ifadeyle diğer durumlarda aranan gün şartları iş kazası geçiren kişide aranmaz 1 günlük sigorta dahi iş kazası sonucu rapor parası almak için yeterlidir.

Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

  • Hastalık halinde hastaneden alınan iş görmezlik raporlarında rapor alınan tarihten önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamı son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Hesaplama sonucunda çıkan tutar ayakta tedaviler için 2/3’ü, yatarak tedaviler için 1/2’si günlük rapor parası olarak ödenir.
  • Analık haliyle doğum doktorundan alınan raporlarında doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamı son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Bulunan sonucun ayakta tedaviler için 2/3’ü, yatarak tedaviler için 1/2’si günlük rapor parası olarak ödenir.
  • İş kazasında rapor alınan tarihten önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamı son 3 ayın toplam gün sayısına bölünür. Bulunan sonucun ayakta tedaviler için 2/3’ü, yatarak tedaviler için 1/2’si günlük rapor parası olarak ödenir. Eğer işçi yeni girmiş ise yani son 3 aylık kazanç yoksa çalıştığı gün sayısı kadar ortalaması alınarak hesaplama işlemi yapılır.

2018 Rapor Parası Hesabı Nasıl Yapılır, Ne Kadardır ?

2018 yılı içerisinde işçinin sağlık problemi ile hastaneden alacağı 10 günlük  rapor alan asgari ücretli bir sigortalı  rapor parası yaklaşık olarak;

AŞAĞIDAKİ HESAPLAMALAR 2018 TAHMİNİ ASGARİ ÜCRET TUTARI ÜZERİNDEN HESAPLANMIŞTIR. GÜNCELLENECEK TİR

Rapor parası alacağınız süre (ilk 2 gün rapor parası alamazsınız) = 8 Gün

İş görmezlik ödeneği (Günlük Kazanç) = 63,33 TL

İş görmezlik ödeneği (Toplam Kazanç) = 506,67 TL (8 Günlük tutar)

Ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplam (2/3) = 337,78 TL

Hastanede yatarak tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplam (1/2) = 253,33 TL

  • 2018 yılında 112 günlük doğum öncesi ve sonrası rapor alan doğum yapan kadının rapor parası asgari ücretli bir sigortalı yaklaşık 4.728,64 T.L.
  • 2018 yılında iş kazasından ötürü rapor alan asgari ücretli bir sigortalı yaklaşık olarak iş kazası rapor parası

İş kazası nedeniyle 10 gün rapor aldıysanız alacağınız ücret Ayakta alınan rapor için: 422.22 TL
İş kazası nedeniyle 10 gün rapor aldıysanız alacağınız ücret Yatarak alınan rapor için : 316.66 TL

Rapor parası alabilecektir. Tabi yukarıdaki tutarlar 2018 yılı için verilen asgari tutarlarıdır.  Brüt kazancı daha yüksek olan işçiler daha yüksek rapor parası alabilirler. Konumuzdan da anlaşılacağı üzere çalışan kişinin rapor parası hakkı kazanabilmesi için öncelik olarak bir iş yerinde işveren tarafından priminin yatırılıyor olması gerekmektedir. Bazı durumlarda işçi yeni girdiği işte sağlık sorunu ile karşılaşmakta veya doğum hali bulunmakta çok kişinin merak ettiği konu ise rapor parası için ihtiyaç olan 90 günün son iş yerinde mi yoksa genel olarak tüm yıl olarak mı hesaplanacağını merak ediyor. Bunu şu şekilde izah edebiliriz; Kişi yıl içerisinde 80 gün sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmıştır işten çıkarak iki ay sonra farklı bir işyerinde işe başlamıştır, sağlık sorunu ile karşılaşması ise yeni işe girişten 20 gün sonra hastalanmıştır ve 5 günlük iş görmezlik raporu almıştır. Eğer işçi işe başlamasından itibaren sgk primi yatırılmış ise 80 günlük primine yeni iş yerin deki 20 iş günü hesaplanması ile 100 gün olacak ve bu durumda çalışan rapor parası almaya hak kazanacaktır.

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu