VERGİ

2018 Seçimi öncesi veya sonrasında vergi affı olabilir mi ?

Türkiye’nin son aylarda yabancı para ve diğer ekonomi unsurları karşısında belirsizlik veya ani yükselişler karşısında 24 haziran 2018 tarihi için erken seçim kararı aldı. Seçim kararı ile birlikte ekonomik anlamda sıkıntısı bulunan ve kepenk bile kapatan bazı mükellefler açıklanabilecek vergi affını beklemeye başladı.. Vergi borçlarını daha önce yayımlanan 6736 sayılı ve 7020 sayılı kanun ile birlikte yapılandırmalar ile devler vergi alacağını taksite bölerek mükelleflerin bir nebze nefes almasına olanak sağlamıştı.

Vergi Affı İçerisinde Hangi Borçlar Girecek ?

Vergi affının 2018 yılı içerisinde çıkması durumunda hangi borçlar af kapsamına girecek ? Gelir idaresi tarafından belirli dönemler halinde yayınlanarak yürürlüğe giren vergi aflar kapsamına giren tüm alacak türleri yine bu yıl vergi için yapılabilecek vergi borcu affı içinde geçerli olabilir. Başta mükellefiyeti bulunan gerçek ve tüzel kişiliklere ait vergi borçları taksitlendirilecek.  Yapılan taksit vadesine göre vergi borcuna geçmiş son ödeme tarihinden bu yana eklenen tüm gecikme zamları ve faizleri üzerinden indirimler yapılacaktır. Vergi borcunun ana parasından herhangi bi indirim söz konusu olmamakla birlikte vergi borcun tamamından asla vazgeçilmeyecek. Daha önce belirttiğimiz 2018 vergi affı konusunda da bahsettiğimiz gibi kapsam aşağıdaki gibi olacak;

  1. Trafik cezası borçları,
  2. Gümrük vergi borçları,
  3. Geçmiş Motorlu Taşıtlar yani bandrol,pul vergi borçları,
  4. Emlak vergisi borçları,
  5. Öğrenim kredisi borçları,
  6. Katkı kredisi borçları taksitlendirilecektir.
  7. Bu taksitler de mükellefin ödeme durumuna göre 48 aya kadar bölünebilecek.

Vergi Affının Yapılmasından İtibaren Ödemeler Ne Zaman Yapılır ?

Meclis tarafından veya Gelir İdaresince karara bağlanıp uygulanacak ver vergi yapılandırması çıkması halinde başvuru için tahminen 1 aylık bir süre verilecek, bu yapılandırma süreci içerisindeki bir ay içerisinde ise yapılandırılan vergi taksitinin ilkinin ödenmesi beklenir. Eğer ilk taksit ne sebep olursa olsun ödenmemesi durumunda yapılandırmış olduğunuz vergi borcu kapsamdan çıkarak eski halini bulur ve tekrardan gecikme zamları ve faizler adınıza yazılır.  Tavsiyemiz yapılan yapılandırma sonrasında size verilen taksit çizelgesine göre ödeme tarih ve vadeleri takip ederek ödemelerinizi zamanında yapmanızı öneriyoruz.

Vergi Borcu Affı Çıkması Durumunda Son Dakika Haberine Nasıl Ulaşırım ?

Hepinizin yakından takip ettiği vergi borcu yapılandırması hakkında haber kanalları veya gazetelerin son dakika olarak bilgi geçmesi kuvvet muhtemel, ama yinede en erken benim haberim olsun yoğunluğa yakalanmadan daireye gidip borcumu yapılandı rayım derseniz facebook sayfamızı beğenebilir veya aşağıda linki bulunan haber mail grubumuza üye olarak tüm önemli haber ve duyuruları takip edebilirsiniz.

 

Musavir ŞAHAN

Yaşadığı Yer: Türkiye, Hatay Eğitim Durumu: Lisans (İşletme) Meslek: Malimüşavir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu